Janis Joplin


En av de största kvinnliga artisterna någonsin. Född 1943 och dog av en överdos 1970.  Hennes resa genom kändislivet började tidigt då hon sjöng blues och folkmusik redan som tonåring. Vid 60-talets mitt blev hon frontfigur för Big Brother and the Holding Company. Deras uppträdande på Montereyfestivalen -67 blev deras stora genombrott. Det är från det här rockbandet som vi fått den stora hitten ”Piece of my heart” som sköt genast i höjden tack vare Joplins unika, hesa och känslofulla röst.

Hippie Hon stannade inte länge med bandet som gjorde henne känd. Efter bara några år gick hon vidare till en sångkarriär och startade ett kompband, The Kozmic Blues Band. De hade en utmärkande blåssektion och de drog på turné över hela Nordamerika och Europa under -69. Det var med detta band som hon klev på festivalscenen Woodstock. Efter den här otroliga festivalen släppte hon sitt soloalbum ”I’ve Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!

Under den här tiden var hon starkt beroende av alkohol och droger men lyckades ta sig ut. Efter hon blivit nykter bildade hon bandet Full Tilt Boogie. Ett andra album började ta form när drogerna kom tillbaka i hennes liv. Den 4 oktober 1970 hittades hon död på sitt hotellrum av en heroinöverdos. Albumet släpptes efter hennes död och innehöll några av låtarna som gjort henne som stor som hon är.

Hon är medlem i ”27 Club”: den morbida klubben av kändisar som dör vid 27 års åldern. Hon är en av de största namnen och delar medlemskap med andra stora artister som Jimi Hendrix, Kurt Cobain och Jim Morrison. Nu senast har även Amy Winehouse blivit en permanent medlem.