Hitta musik


Sedan internet verkligen slog igenom har vi alla märkt hur mycket mer musik det finns i världen. Artister och band som vi annars aldrig skulle ha fått chansen att älska, klev rakt in i våra hörlurar genom nätets genomslagskraft. Nu finns det så mycket musik där ute att det är svårt att hitta något nytt. Vi tipsa om de bästa sättet att hitta och köpa musiken.

Skivbutiker

Shaking between digital elements while listening to musicFå butiker säljer endast cd-skivor nuförtiden. Man tror att allt ska vara digitalt men en cd-skiva är fortfarande standard för musikspelande i bilar och sommarstugor, bara för att ge två exempel. Stora kedjor med inriktning på teknik och media brukar ha en skivavdelning. Vill man försöka komma undan billigt, som om man köpt dem digitalt, ska man leta på sidor där du kan få rabattkoder och hitta erbjudanden på massor av butiker på och samma plats.

Spotify

Klart att vi måste ta med Spotify på den här listan. Även om spotify för tillfället innehåller mycket västerländsk musik utökas utbudet hela tiden och de försöker konstant att bredda sig. Exempelvis har stora japanska stjärnor som Gackt och Dir en Grey kommit med i gemenskapen. Här kan du, genom att synka med Facebook, se vad dina kompisar har för musik i sina spellistor samt se vilka som är de populäraste låtarna just nu. Du kan även dela med dig av dina favoritlåtar.

Last.fm

En hemsida som finns för att hjälpa dig hitta ny musik. Du skapar en användaren på sidan och fyller i, så utförligt som möjligt, vilka slags band och musikgenrer du gillar. Utifrån det kommer hemsidan att ge dig förslag på andra artister som du borde gilla. På det här sättet kan du snabbt och effektiv hitta flera nya band och album att lyssna på.

Midomi

Alla har vi någon gång hört en låt vi gillat men har ingen aning vad den heter eller ens vilken artist som gjort den. Men om du minns hur bara en liten del av den går så kan midomi hjälpa dig. Allt du behöver är en mick, när du sedan använder midomis tjänst behöver du bara sjunga eller nynna en bit så gör midomi sitt bästa att leta åt både namnet på artisten och låten åt dig.