Festivaler i Sverige


För den som gillar att gå på festivaler av alla möjliga slag är möjligheterna att göra detta i Sverige mycket goda, framför allt under sommaren som ju som bekant är högsäsong för festivaler. Här tittar vi lite närmare på vilka olika festivaler som finns runt om i Sverige.

Som vi tidigare skrivit om här på sajten finns det mycket roligt man kan göra på sommaren, bland annat gå på konserter, tivoli och så givetvis festivaler.

Sweden Rock Festival

En av de festivaler som brukar vara först ut på somrarna, tillika en av de absolut största, är Sweden Rock Festival, som går av stapeln i den lilla byn Norje strax utanför Sölvesborg i Blekinge. För den som inte visste det är Sweden Rock inriktat på hårdrock och har genom åren kunnat stoltsera med prominenta namn som bland andra Aerosmith, Kiss, Def Leppard, Deep Purple, Alice Cooper, Europe och Black Sabbath. Nästa års Sweden Rock äger rum 3-6 juni och redan nu är det klart bland andra Judas Priest och Mötley Crüe gästar nästa års festival.

Summerburst har de senaste åren vuxit till en av de riktigt stora festivalerna i Sverige. De tre senaste åren har festivalen haft en helg i Göteborg och en i Stockholm. Årets festival gästades av bland andra David Guetta, Calvin Harris, Hardwell samt Rebecca & Fiona.

En nykomling på den svenska festivalen är Bråvallafestivalen som äger rum utanför Norrköping. Bråvalla debuterade förra året och slog direkt publikrekord för en svensk festival. Det följdes i år upp med ännu ett publikrekord i form av dryga 56 000 sålda biljetter. Festivalen som äger rum i slutet av juni gästades i år bland andra av Iron Maiden, Kings Of Leon, Kanye West, Alesso, The Offspring, The Hives samt Veronica Maggio.

Sist ut av de större festivalerna under den svenska festivalsommaren är Göteborgs stolthet Way Out West. Festivalen som gjorde sitt första år 2007 går av stapeln i Slottsskogen och äger som regel rum första eller andra helgen i augusti och har genom åren gästats av en rad celebriteter som bland andra Prince, Outkast, The National, Arctic Monkeys, Bon Iver och givetvis hemmasonen Håkan Hellström som spelat ett antal gånger på festivalen. Förutom musik inbegriper även Way Out West en hel del andra evenemang som filmvisning och konstutställningar.