Två populära musikaler


Det finns en hel del musikaler som sätts upp år efter år bara för att folk inte kan få nog av dem, och varje år är det många som går och ser den för fösta gången. Här berättar vi om två mycket populära musikaler.

3945939-old-theater-stage-and-red-curtain

Båda dessa och många fler musikaler kan man fortfarande åka och se på olika platser världen över.

Mamma Mia!

Mamma Mia! är en brittisk musikal skriven av Catherine Johnson baserad på ABBAs musik, Björn Ulvaeus och Benny Andersson har komponerat musik till denna musikal. Den hade premiär 1999 på Prince Edward Theatre i London.

Musikalen handlar om den tjugoårige Sofie och hennes manna Donna. De driver en taverna på en liten ö i Grekland. Sofie känner inte sin far men nu när hon är på väg att gifta sig vill hon att hennes far ska leda henne upp längst kyrkgången. Donna har vägrat att säga något om Sofies far, men Sofie har lyckats läsa sin mors dagbok och får reda på att det finns tre män som skulle kunna vara hennes far och bjuder därför dessa tre män till sitt bröllop.

The Phantom of the Opera

Eller Fantomen på operan som den även kallas i Sverige. Detta är också en brittisk musikal, musiken i den är gjord av den världskände Andrew Lloyd Webber och manuset är skriven av Richard Stilgoe. Den är baserad på boken av samma namn skriven av Gaston Leroux.

Handlingen, som många säkert är bekant med, kretsar kring den vanställde fantomen som bor under oprahuset i Paris. Den utspelar sig under den senare delen av 1800-talet. Fantomen förälskar sig i sopranen Christine Daaé och tänker göra allt för att få henne, även om det innebär mord. Men har får konkurrens av den unge Raoul, en vän till Christine sedan barnaår.