Musikskapare i olika områden


Det är lätt hänt att man tänker sig musikbranschen endast utifrån perspektivet av musikartister som skapar musik och sedan framför den live, säljer skivor i butiker och på nätet. Men om man bara tittar bortom detta finner man att musik skapas för andra syften också. Här tar vi en titt på några skapare av musik som riktat in sig på annat än den kommersiella musikindustrin. Några av dem känner säkert många igen sedan tidigare medan andra kanske man aldrig hört talas om tidigare.

musik_442098151

Filmmusik

Film och musik har varit sammankopplade ända sedan filmens tidiga dagar. När man ännu inte hade listat ut hur man fick ljud till filmer förlitade man sig på musik för att hjälpa till att sätta stämningen. Detta måste ju ha visat sig vara ett väldigt lyckat experiment med tanke på att vi fortfarande gör detta.

En av de mest kända namnen inom filmmusik är troligtvis John Williams, mannen bakom musiken till några av de mest älskade filmerna i vår tid. På hans meritlista finns exempel som:

  • Star Wars-filmerna
  • E.T. The Extra-Terrestrial
  • Indiana Jones-filmerna
  • Jurrasic Park
  • Jaws

John Williams vunnit många priser under alla sina år och är fortfarande aktiv trots han nått en ålder av 84 år.

Ett namn som kanske inte är lika känt men som nog fortfarande har haft en hel del inverkan på mångas uppväxt idag är Daniel Robert Elfman, mer känd som Danny Elfman. Har man någonsin sett en film av Tim Burton är chansen stor att man är bekant med Danny Elfmans musik. Detta är även mannen bakom den ikoniska signaturmelodin i The Simpsons.

Reklammusik

Många musikstycken man hör i reklamfilmer idag kan ofta komma från kommersiella artister som fått betalt för att ett företag ska få använda en av deras låtar i sin reklam. Går man tillbaka något i tiden var det ingen som ville höra sin favoritartist i något som en reklamfilm.

Varför? Det ansågs vara ett tecken på att artisten hade slutat brytt sig om musik och var nu bara ute efter att tjäna pengar. Idag ser vi nog det som ett ganska underligt förhållningssätt, för vi är ju van vid att höra artisters musik på alla möjliga ställen.

Det finns dock företag som jobbar med musik i bland annat reklamer. Ett sådant är Soho Music som arbetar med att skapa och leverera musik till allt möjligt. De har bland annat samarbetat med stora aktörer som PokerStars,

Spelmusik

Ett annat stort område för musik idag är så klart spel. Många idag skulle nog kunna känna igen en ansenlig mängd spel bara genom att höra musiken. I denna kategori kan vi hitta en lång rad talangfyllda personer som skapat musik som berört miljontals människor.

Ett mycket stort namn inom spelmusik är nog Nobuo Uematsu, som står bakom musiken i de tolv första Final Fantasy-spelen. En av de mest imponerade aspekterna av Uematsus karriär är troligtvis att han är en självlärd musiker och ändå lyckats skapa några av spelvärldens mest ikoniska soundtracks.

Harry Gregson Williams är troligtvis inte ett namn som får en klocka att ringa i alla huvuden. Men han har komponerat musiken till Metal Gear Solid-serien sedan det andra spelet, och alla som har spelat spelen är ganska överens om att resultatet är överväldigande positivt.

Går vi tillbaka till japan kan vi även hitta namn Koji Kondo. Troligtvis ytterligare ett namn som många inte känner igen. Men det är ingen överdrift att säga att denna man skrev soundtracket till mångas uppväxt tillsammans med spel. Han har skrivit musiken eller varit delaktig i processen på något sätt till praktiskt taget alla Zelda- och Mariospel Nintendo någonsin har släppt. Och den listan är knappast kort vi detta lag.