AC/DC


AC/DC’s vara eller icke vara som pionjärer inom hårdrocken till trots, kan i vilket fall enkelt räknas till ett av världens genom tiderna

mest framgångsrika, med hits som ”T.N.T.”, ”Thunderstruck”, ”You Shook Me All Night Long” och ”Highway to Hell”. Deras album har sålt i hela 200 miljoner exemplar världen över och 2003 blev de dessutom invalda i Rock and Roll Hall of Fame.

AC/DC är ursprungligen från Sydney, Australien och bildades 1973 av den tidigare medlemmen Malcolm Young, bror till den nuvarande sologitarristen Angus Young. Bandets namn kommer från engelskans namn på växelström/likström (alternating current/direct current).

Bandets karriär brukar delas upp i två stora eror beroende på vilken sångare som ingått just då i installationen och dessa två kallas därför antingen för Bon Scott-eran mellan årtalen 1974-1980, eller Brian Johnson-eran från 1980 och framåt.

Bandet är känt för sina maffiga låtar med inslag av lättare dur-ackord, med stort fokus på taktkänsla och träffsäkra uppbyggnader och rytmer. Få av oss är de som aldrig någonsin upplevt en AC/DC låt på antingen en fest, ett sport evenemang eller hört dom på TV eller radio.